S-a dovedit: Birourile open space sunt dăunătoare pentru creier!

Spațiul de lucru deschis nu înseamnă doar zgomot și concentrare dificilă. Oamenii de știință cred că un astfel de aranjare de birou traumează intelectul nostru

hghjg

Cu patru ani în urmă, Chris Naghele a făcut ceea ce mulți alți lideri au făcut chiar mai devreme – și-a mutat echipa într-un birou cu un spațiu de lucru deschis.Înainte de aceasta, personalul a lucrat exclusiv de la domiciliu, dar Chris a dorit ca toți să fie împreună, deoarece este mai ușor să comunice și să colaboreze. În scurt timp a fost clar că Nagel a făcut o mare greșeală. A scăzut productivitatea, toți cei nouă angajați se distrăgeau de la muncă și erau nefericiți, ca să nu mai vorbim de Nagel însuși.

Cei mai mulți dintre noi au căzut pradă conceptului de birou deschis – fie că este vorba de convorbiri telefonice private zgomotoase, fie de întreruperea constantă a muncii.

În aprilie 2015, la trei ani după ce sa mutat la un birou deschis, Nagel a mutat compania într-un alt bloc, unde toată lumea are acum propriul spațiu – cu o ușă care se închide aparte.

Multe companii sunt adepte la conceptul de spațiu deschis – aproximativ 70% din birourile americane sunt exact așa și foarte puține dintre ele s-au întors în spațiile tradiționale cu dulapuri și uși. Dar cercetările arată, că în astfel de locuri, pierdem 15% din productivitate, avem mari probleme cu concentrarea atenției și de două ori mai des se îmbolnăvesc angajații.Vă prezentăm citeva avantaje care vor convinge angajatorii să revină la birouri tradiționale.

Concentrare mai bună

Principalul lucru este motivul pentru care toți ne place spațiul cu patru pereți și o ușă închisă – concentrare. Adevărul este că nu putem lucra în regim multifunctional, iar distragerile mici duc la pierderea concentrației.

În plus, unele spații deschise pot afecta negativ memoria noastră. În special, acest lucru se aplică la hotdesking, o versiune extremă a spațiului deschis, unde angajații muncesc acolo unde doresc în incăpere. Păstrăm mai multe informații atunci când stăm într-un singur loc, spune Sally Augustine, psiholog din Illinois.

O interacțiune nepotrivită

Pe mulți dintre noi cel mai mult ne deranjează zgomotul. Profesorii de la Universitatea din Sydney au descoperit că aproximativ 50% dintre persoanele aflate într-un birou complet deschis și aproape 60% din cabinele cu pereți mici nu sunt mulțumiți de viața privată. Și doar 16% dintre persoanele din birourile private se confruntă cu astfel de probleme.

Pe lângă costul scăzut, argumentul principal în favoarea spațiului deschis este ideea că îmbunătățește cooperarea și interacțiunea. Cu toate acestea, este bine cunoscut faptul că ideile mari se nasc rar, atunci când vorbim doar despre problemele personale. E adevărat că oamenii comunică între ei mai mult, dar nu vorbesc mai mult despre chestiuni legate de serviciu.

Desigur, este important pentru o echipă să comunice între ei. Dar există mai multe moduri de a face acest lucru în birouri de tip închis.

Echilibrul corectUnele companii care nu sunt pregătite să abandoneze complet birourile deschise, experimentează cu birouri liniștite pentru anumite posturi care necesită atenție – cum ar fi publicitatea, planificarea financiară și programarea.

Alte companii creează spații închise pentru echipe mici. Partener al firmei globale de arhitectura NBBJ Ryan Mullenix a lucrat cu firme de tehnologie care au construit birouri pentru 3-16 persoane.

Nagel, spune că tot mai multe companii ar trebui să treacă la birouri tradiționale, cum a făcut și el. Angajații săi sunt mai fericiți și mai productivi – și acest lucru ajută nu numai compania, ci și echipa.

Acum, oamenii pot lucra mai concentrat și au mai mult timp pentru lucru, spune el. – Este bine pentru toată lumea.